Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ας γνωρίσουμε τον Άνω Παρακάλαμο....



Τοπολογία


Άποψη του χωριού μας, από το Σώσινο .....

Το χωριό Άνω Παρακάλαμος, βρίσκεται 50 περίπου χιλιόμετρα Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Ανήκει στο Δήμο Άνω Καλαμά, με έδρα το χωριό Παρακάλαμος. Ο Δήμος, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή, αριθμεί 3450 περίπου κατοίκους. Διατρέχοντας σε ιστορικά στοιχεία, προκαλεί εντύπωση το γεγονός της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού από το 1930 και μετά. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι ο συνολικός πληθυσμός των χωριών που βρίσκονται στην κοιλάδα του Καλαμά το 1940, ήταν 12614 κάτοικοι!

Συγκεκριμένα για το χωριό μας, σας παραθέτω ένα χαρακτηριστικό πίνακα με την εξέλιξη του πληθυσμού :

Έτος

1951

1961

1971

1981

Πληθυσμός

239

194

118

108


Ιστορική αναδρομή


Το χωριό μας, που, μαζί με την Παηδονιά, αποτελούσαν ενιαίο οικισμό, από τις αρχές του 11ου αιώνα, μέχρι και το 1927, ονομάζονταν μεγάλη Πογδόριανη. Το όνομα αυτό αποτελείται από τρία βασικά μέρη : pod=υπό, από κάτω + gora=όρος, βουνό + jani=άνθρωποι. Συνεπώς, Πογδόριανη σήμαινε «οικισμός κάτω από το βουνό». Τους λόγους της ονομασίας αυτής θα τους εξηγήσω παρακάτω. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η περιοχή γνώριζε τεράστια άνθηση, κυρίως λόγω της κτηνοτροφίας και της εμπορίας των τοπικών γεωργικών προϊόντων. Μάλιστα, η συμβολή της περιοχής στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιφέρειας, ήταν τόσο μεγάλη, που η περιοχή απολάμβανε ξεχωριστά προνόμια από τον Πασά, κυριότερο από τα οποία ήταν η μειωμένη (σχεδόν μηδαμινή) έκτακτη φορολογία της παραγωγής. Έτσι, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκότατες για την ανάπτυξη της.

Κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η περιοχή ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος όλης της Ελλάδος, καθώς από εκεί, ξεκίνησαν την εισβολή στη χώρα μας οι Ιταλοί και μετέπειτα οι Γερμανοί. Πολλές ζωές χάθηκαν στην κοιλάδα του Καλαμά, στο «Λόγγο», όπως είναι περισσότερο γνωστό στους ντόπιους και πάρα πολλοί συντοπίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την περιοχή, συντελώντας στη μείωση του πληθυσμού. Τέλος, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εχθρού και κατά συνέπεια και στην ολική του εξόντωση, έπαιξαν και τα ψηλά βουνά της περιοχής, που δρούσαν σαν ορμητήρια του ελληνικού στρατού, αλλά και σαν φυσικές «ασπίδες» κατά του πυροβολικού των κατακτητών. Τρανό παράδειγμα, αποτελεί το Σώσινο, όπου εκεί, σταματούσαν οι περισσότερες προσπάθειες για βομβαρδισμό της μεγάλης Πογδοριανης.


Φυσικό περιβάλλον


Αριστερά η Ψηλοτέρα, δεξιά το Μπουρλόγκο και στο βάθος ο Κασιδιάρης.....

Το χωριό μας, βρίσκεται ανάμεσα σε 3 ορεινούς όγκους. Αυτοί είναι :

Το Σώσινο, το οποίο έχει υψόμετρο περίπου 735 μέτρα και βρίσκεται ανατολικά του χωριού. Στην κορυφή του βουνού αυτού, στέκει όρθιο, παρά το πέρασμα των χρόνων, το καθολικό τμήμα της μονής Σωσίνου, και ένα μικρό μέρος του τοίχους προστασίας. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1958 και τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια αναπαλαίωσης αλλά και ολοκληρώθηκε και η κατασκευή ενός νέου ξενώνα. Η Ψηλοτερα, όπου βρίσκεται πάνω από την Παηδονιά, και φτάνει τα 750 μέτρα υψόμετρο και τέλος, το Μπουρλόγκο(σλαβική λέξη), ένα κατάφυτο βουνό με υψόμετρο 700 περίπου μέτρων, στις πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού.

Η πανέμορφη θέα απο το Σώσινο...


Χλωρίδα και Πανίδα


Η χλωρίδα της περιοχής είναι χαρακτηρίζεται από τεράστια ποικιλία. Πηγαίνοντας από τονΠαρακάλαμο, προς τον Άνω Παρακάλαμο, συναντά κάνεις καστανιές, φτέρες, κέδρα, πουρνάρια, βελανιδιές, καρυδιές αλλά και αμυγδαλιές, συκιές και μεμονωμένα ελαιόδεντρα. Επιπλέον, η περιοχή είναι γνωστή για το αυθεντικό ορεινό, άγριο τσάι.

Τέλος, όσων αφορά στην πανίδα της περιοχής, αυτή περιλαμβάνει πολλά ενδημικά είδη, εκ των οποίων τα πιο χαρακτηριστικά είναι το αγριογούρουνο, ο λαγός, η αλεπού, το κουνάβι. Σε αυτά προστίθενται ο άγριος φασιανός, η πέρδικα. Επιπλέον, η περιοχή μας, είναι σταθμός στο μεγάλο ταξίδι των αποδημητικών και κάθε χρόνο, τα χωράφια και οι πλαγιές γεμίζουν από κυνηγούς. Έτσι, το χειμώνα μπορείς να βρεις τσίχλες, κοτσύφια, μπεκάτσες και φασσες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έρχονται ακόμη και κυνηγοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και τα Σκόπια.


Αξιοθέατα


Ερχόμενοι στον Άνω Παρακάλαμο, αξίζει να επισκεφτείτε τη μονή Σωσινου. Είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο να νιώσετε αυτή την κατάνυξη που προσφέρει ο ιερός αυτός τόπος, αλλά και να θαυμάσετε τη θέα, καθώς, μπορείς να δεις όλη την κοιλάδα του Καλαμά, τη Γκαμηλα, αλλά ακόμη και αλβανικά βουνά. Επιπρόσθετα, μπορείτε να επισκεφτείτε και τον Πύργο του Μελά, στην Παηδονιά, καθώς και τον Άγιο Αθανάσιο, όπου, στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ήταν το «κρυφό σχολειό» της περιοχής. Τέλος, για τους λάτρεις της πεζοπορίας, υπάρχει και μια διαθέσιμη διαδρομή, που συνδέει την Παηδονιά με τους Κουκλιούς.


Το χωριό μας τώρα....


Τα "Σάδια" (στο βάθος η Ψηλοτέρα) ....

Όπως τα περισσότερα μικρά χωριά, έτσι και ο Άνω Παρακάλαμος έχει αρχίσει να ερημώνει… Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι που έχουν απομείνει (υπολογίζονται περίπου στους 30!!), ασχολούνται κυρίως με την εκμετάλλευση της γης και με την κτηνοτροφία. Παρόλα αυτά, το χωριό, κυρίως το καλοκαίρι, αποκτά άλλη όψη και "θυμίζει" κάτι από την παλιά του ζωντάνια… Τα «σάδια» γεμίζουν από παιδιά και «σπάει» αυτή η μονοτονία που επικρατεί τον υπόλοιπο καιρό. Έστω κι έτσι, αξίζει μια προσπάθεια ώστε το χωριό να μην ξεχαστεί και να απολαμβάνουμε πάντα τις ομορφιές του….

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

geia sou re maki.....xronia exw na se dw re man.....kala eisai???psithitai na katevoume fetos ton xeimwna re???tha pethanoume sta gelia!!!!!!!filia polla agorina!!!!kyriakos!!!!!

Ανώνυμος είπε...

re gamato to xwrio mas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!den uparxeiiiiiiiiiii

Ανώνυμος είπε...

bravo re paidia gamato to blog pou kanate ante ante na ta poume kai apo konta stella

Ανώνυμος είπε...

apla ta spaei to blog !!!!!!!!!!!!!!bravo!!dimos

Ανώνυμος είπε...

A RE PALIOPAIDA ME KANATE NA KLAIO

Ανώνυμος είπε...

γεια σε ολους!!!!!μακη πολυ ωραιο αυτο που εφτιαξες για το χωριο....και σε εσας τους υπολοιπους ηθελα να πω να μην ξεχνατε αυτο το ομορφο μερος και να πηγαινουμε που και που να του δινουμε λιγο ζωη...φιλια σε ολους σας...

spiros tegos είπε...

maki gamato to blog ta spaei!!!!!!!!!!!!ante kai na erxomaste sto xorio xeimona,pasxa,kalokairi na dinoume ligo zoh sto omorfo auto meros,skefteitai oti emeis eimaste to mellon autou tou topou

Μάκης είπε...

Παιδιά ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια...Μας δίνετε όρεξη να συνεχίσουμε τη δουλειά που ξεκινήσαμε...Και λέω ξεκινήσαμε,γιατί δε γράφω μόνο εγω,αλλά και ο Ηλίας και όλα αυτά που βλέπετε είναι μία κοινή προσπάθεια μας.Θα ανανεώνουμε το blog όσο πιο συχνά μπορούμε!

Ανώνυμος είπε...

καλο το χωριο σαs αλλα το καλοκαιρι μαζευει πολλεs μυγεs και πολλουs γαυρουs

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Θωμά!!! Πολύ καλή δουλειά! Λένα

Ανώνυμος είπε...

bravo bravo...auta einai...mas kanete perifanous...sunexiste tn kalh douleia...Areth

Ανώνυμος είπε...

re paidia to kalitero xorio apo ola einai................
vasilis

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραιο χωριο!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΩΡΑΙΟ ΧΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΡΙΑΧΟΒΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

Ανώνυμος είπε...

paides to kalitero xwrio .....to na leme ....... Vasilis

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω τη λεμε αλλα φετος το χειμωνα ειχε καλα κοτσιφια στο χωριο

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Στείλτε μας ιδέες για το blog...!!!!

Ονοματεπώνυμο:

Mail:

Mήνυμα: